Analysis of Regional Potency and Local Feed Resources to Develop Native Chicken in East Java Province

Didik Nur Edi(1*),

(1) Section of Animal Breeding and Forage for Animal Husbandry, Implementing Unit Task Animal Breeding and Animal Health in Madura, The East Java Livestock Service.
(*) Corresponding Author

Abstract


This study aimed to depict the distribution of potential district/city in East Java Province to develop native chicken based on analysis of regional potency and local feed resources. The results of this investigation will provide preliminary information and a general overview of the direction of native chicken development in East Java Province. The methods used were location quotient analysis, population growth analysis, and local feed potency using secondary data from the BPS-Statistics of East Java Province 2015-2019. The data were analyzed descriptively. The results showed that there were 12 districts (Trenggalek, Jember, Banyuwangi, Bondowoso, Situbondo, Probolinggo, Sidoarjo, Nganjuk, Ngawi, Bojonegoro, Bangkalan, and Sumenep) and one city (Probolinggo) in East Java Province that potentially developed native chicken. This determination is because those regions being the basis of native chicken based on location quotient analysis, the population growth is always positive from 2015-2019, and had abundant local feed resources.


Keywords


Native chicken, Location quotient, Local feed, Development Growth

Full Text:

Article

References


A. G. Nataamijaya, “Pengembangan potensi ayam lokal untuk menunjang peningkatan kesejahteraan petani,” Jurnal Litbang Pertanian, vol. 29, no. 4, pp. 131-138, 2010.

Directorate General of Livestock and Animal Health, “Livestock and animal health statistics 2018,” Ministry of Agriculture Republic of Indonesia, Jakarta, 2018.

E. Permana, “Respon ayam arab (Gallus turcicus) dan ayam kampung (Gallus gallus domesticus) terhadap ransum berserat kasar tinggi dengan menggunakan daun katuk (Sauropus androgynus),” Skripsi, Departemen Ilmu Nutrisi Dan Teknologi Pakan, Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor, 2012.

E. Winarti and E. W. Wiranti, “Pengaruh penggantian sebagian pakan komersial ayam broiler dengan bahan pakan lain terhadap pertumbuhan ayam kampung dan pendapatan peternak,” Jurnal Pengkajian dan Pengembangan Teknologi Pertanian, vol. 16, no. 3, pp. 223-229, 2013.

W. Darsono, E. I. K. Putri, and Nahrowi, “Prioritas wilayah pengembangan ternak ruminansia di Kabupaten Tasikmalaya,” Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peternakan, vol. 4, no, 3, pp. 356-363, 2016.

Sumanto and E. Juarini, “Potensi kesesuaian lahan untuk pengembangan ternak ruminansia di Propinsi Nusa Tenggara Timur,” Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner, 2004.

A. N. F. Bhakti, “Penambahan tepung kulit kecambah kacang hijau dalam pakan terhadap bobot badan itik hibrida fase starter,” Skripsi, Fakultas Peternakan, Universitas Nusantara PGRI Kediri, 2017.

C. Hidayat, “Pengembangan produksi ayam lokal berbasis bahan pakan lokal,” Wartazoa, vol. 22, no. 2, pp. 85-98, 2012.

A. Sutanto and S. N. W. Mulatmi, “Potensi kelayakan bahan pakan organik untuk ayam kampung di Provinsi Jawa Timur,” SENASPRO2 Seminar Nasional dan Gelar Produksi, pp. 608-615, 2017.

Y. Yusriani, “Potensi dan pemanfaatan hasil samping tanaman pangan sebagai pakan ternak ruminansia,” Prosiding Seminar Nasional Lahan Suboptimal, 2016.

S. Sadarman, M. Ridla, N. Nahrowi, R. Ridwan, RP Harahap, RA Nurfitriani, and A. Jayanegara, Kualitas fisik silase ampas kecap dengan aditif tanin akasia (Acacia mangium Wild.) dan aditif lainnya,” Jurnal Peternakan, vol. 16, no. 2, pp. 66-75, 2019.

R. K. Dewi, “Analisis potensi wilayah pengembangan ternak ruminansia di Kabupaten Lamongan,” Jurnal Ternak, vol. 9, no. 2, pp. 5-11, 2018.

Livestock Service Office, “Statistik populasi ternak Provinsi Jawa Timur,” http://disnak.jatimprov.go.id/web/data/datastatistik, accessed at 29 June 2020.

BPS-Statistics of East Java Province, “Provinsi Jawa Timur dalam angka 2015,” East Java Province, 2015.

BPS-Statistics of East Java Province, “Provinsi Jawa Timur dalam angka 2016,” East Java Province, 2016.

BPS-Statistics of East Java Province, “Provinsi Jawa Timur dalam angka 2017,” East Java Province, 2017.

BPS-Statistics of East Java Province, “Provinsi Jawa Timur dalam angka 2018,” East Java Province, 2018.

BPS-Statistics of East Java Province, “Provinsi Jawa Timur dalam angka 2019,” East Java Province, 2015.

BPS-Statistics of East Java Province, “Provinsi Jawa Timur dalam angka 2020,” East Java Province, 2015.

R. Baharta, F. Fathurohman, R. Purwasih, and N. Mukminah, “Analisis pengembangan kawasan peternakan ayam petelur (studi kasus di Kabupaten Subang),” Bulletin of Applied Animal Research, vol. 1, no. 1, pp. 26–30, 2019.

Suparman, “Potensi pengembangan peternakan ayam broiler di Kecamatan Malunda Kabupaten Majene,” Skripsi, Jurusan Ilmu Peternakan Fakultas Sains dan Teknologi, Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar, 2017.

A. Sari, Liman, and Muhtarudin, “Potensi daya dukung limbah tanaman palawija sebagai pakan ternak ruminansia di Kabupaten Pringsewu,” Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, vol. 4, no. 2, pp. 100-107, 2016.

J. H. P. Sidadolog and T. Yuwanto, “Pengaruh konsentrasi protein‐energi pakan terhadap pertambahan berat badan, efisiensi energi dan efisiensi protein pada masa pertumbuhan Ayam Merawang,” Animal Production, vol. 11, no. 1, pp. 15‐22, 2009.

M. Z. Arifin and Riszqina, “Analisis potensi pengembangan ternak sapi potong melalui pendekatan lahan dan sumber daya manusia di Kecamatan Galis Kabupaten Pamekasan,” Maduranch Jurnal Ilmu Ilmu Peternakan, vol. 1, no. 1, pp. 1-12, 2016.

P. R. Matitaputty and B. Kuntoro, “Potensi dan strategi pengembangan kawasan peternakan ruminansia dan pemanfaatan limbah tanaman pangan di Kabupaten Maluku Tenggara Barat (MTB),” Jurnal Peternakan, vol. 7, no. 2, pp. 70-81, 2010.

A. D. Susanto, S. Soetriono, and A. Supriono, “Analisis perwilayahan dan strategi pengembangan peternakan kambing di Kabupaten Lumajang,” SOROT, vol. 12, no. 2, pp. 107, 2017.

B. Agustono, M. Lamid, A. Ma’ruf, and M. T. E. Purnama, “Identifikasi limbah pertanian dan perkebunan sebagai bahan pakan inkonvensional di Banyuwangi,” Jurnal Medik Veteriner, vol. 1, no. 1, pp. 12-22, 2018.

A. P. Sinurat, “Penggunaan bahan pakan lokal dalam pembuatan ransum ayam buras,” Wartazoa, vol. 9, no. 1, pp. 12-21, 1999.

E. Kasapidou, E. Sossidou, and P. Mitlianga, “Fruit and vegetable co-products as functional feed ingredients in farm animal nutrition for improved product quality,” Agriculture, vol. 5, no. 4, pp. 1020–1034, 2015.

M. Tafsin, L. A. Sofyan, N. Ramli, K. G. Wiryawan, K. Zarkasie, and W. G. Piliang, “Polisakarida mengandung mannan dari bungkil inti sawit sebagai antimikroba Salmonella typhimurium pada ayam,” Media Peternakan, vol. 30, no. 2, pp. 139-146, 2007.

T. Pasaribu, “Efforts to improve the quality of palm kernel cake through fermentation technology and enzyme addition for poultry,” Indonesian Bulletin of Animal and Veterinary Sciences, vol. 28, no. 3, pp. 119-128, 2018.

S. Panikkai, R. Nurmalina, S. Mulatsih, and H. Purwati, “Analysis of national corn availability to become self-sufficiency throught dynamic model approachmen,” Informatika Pertanian, vol. 26, no. 1, pp. 41-48, 2017.

I. G. N. G. Bidura, “Bahan makanan ternak,” Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan, Universitas Udayana, 2016.

F. A. Auza and R. Badaruddin, “Peningkatan nilai nutrisi kulit ari biji kedelai yang difermentasi dengan menggunakan teknologi efektivitas mikroorganisme (EM-4) dan waktu inkubasi yang berbeda,” Jurnal Scientific Pinisi, vol. 3, no. 2, pp. 128-134, 2017.

I. Astuti, “Pengaruh substitusi bungkil kedelai dengan bungkil wijen lokal terhadap efisiensi protein dan performan ayam broiler,” Jurnal Sains Peternakan, vol. 5, no. 1, pp. 23-30, 2007.

E. Syahruddin, R. Herawaty, A. Ibrahim, “Effect of substitution of fermented kapok seed (Ceiba petandra) to soybean meal on production and egg quality from native laying hens,” Journal of Agricultural Science and Technology A, vol. 5, no. 2015, pp. 833-838, 2015.

W. Widodo, “Nutrisi dan pakan unggas kontekstual,” Direktorat Jenderal Pendidikan Tinggi Depdiknas, Jakarta, 2002.

A. P. Sinurat, Pemanfaatan lumpur sawit untuk bahan pakan unggas,” Wartazoa, vol. 13, no. 2, pp. 39-47, 2003.

F. F. Tatilu, F. N. Sompie, M. Imbar, and Y. H. S. Kowel, “Pengaruh penggantian dedak halus dengan kulit kopi terhadap persentase karkas dan lemak abdomen broiler,” Jurnal Zootek, vol. 35, no. 2, pp. 267-274, 2015.

C. Inara, “Kajian tepung bungkil biji karet (TBBK) Havea brasiliensis sebagai bahan baku pakan benih ikan mas Cyprinus carpio Linn,” Tesis, Sekolah Pascasarjana, Institut Pertanian Bogor, 2011.

R. Hidayat, A. Setiawan, and E. Nofyan, “Pemanfaatan limbah kulit pisang lilin (Musa paradisiaca) sebagai pakan alternatif ayam pedaging (Gallus galus domesticus),” Jurnal Ilmu Lingkungan, vol. 14, no. 1, pp. 11-17, 2016.

P. Pratiwi, “Penggunaan bahan pakan lokal dalam pembuatan ransum ayam buras,” Wartazoa, vol. 9, no. 1, pp. 12-21, 1999.

M. Astawan, and A. E. Febrinda, “Potensi dedak dan bekatul beras sebagai ingredient pangan dan produk pangan fungsional,” Jurnal Pangan, vol. 19, no. 1, pp. 14-21, 2010.

H. Hartadi, “Tabel-tabel Dari komposisi bahan makanan ternak untuk Indonesia, data ilmu makanan untuk Indonesia,” Fakultas Peternakan, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta, 1980.

H. K. Dei, “Soybean as a feed ingredient for livestock and poultry,” In D. Krezhova (Ed.), Recent Trends for Enhancing the Diversity and Quality of Soybean Products. InTech. https://doi.org/10.5772/17601

R. A. Surya, “Pengaruh penggunaan kulit kecambah kacang hijau dalam ransum terhadap produksi karkas kelinci keturunan Vlaams Reus jantan,” Skripsi, Fakultas Pertanian Universitas Sebelas Maret Surakarta, 2010.

X. Zhao, J. Chen, and F. Du, “Potential use of peanut by-products in food processing: a review,” Journal of Food Science and Technology, vol. 49, no. 5, pp. 521–529, 2012.

M. D. Lindemann, E. T. Kornegay, and R. J. Moore, “Digestibility and feeding value of peanut hulls for swine,” Journal of Animal Science, vol. 62, no. 2, pp. 412–421, 1986.

A. Batal, N. Dale, and M. Café, “Nutrient composition of peanut meal,” Journal of Applied Poultry Research, vol. 14, no. 2, pp. 254–257, 2005.

N. Nuraini, A. Djulardi, and M. E. Mahata, “Pakan non konvensional fermentasi untuk unggas,” Lembaga Pengembangan Teknologi Informasi dan Komunikasi (LPTIK) Universitas Andalas, 2017.

M. Mirzah, and H. Muis, “Peningkatan kualitas nutrisi limbah kulit ubi kayu melalui fermentasi menggunakan Bacillus amyloliquefaciens,” Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science), vol. 17, no. 2, pp. 131-142, 2015.

K. Kiramang, “Potensi dan pemanfaatan onggok dalam ransum unggas,” Jurnal Teknosains, vol. 5, no. 2, pp. 155-163, 2011.

K. Yanto and D. Febrina, “Potensi lumpur sawit (SOLID) sebagai pakan ruminansia di Kabupaten Pelalawan Provinsi Riau,” Jurnal Agripet, vol. 8, no. 2, pp. 35–41, 2008.

B. Putri, S. Hudaidah, and W. I. Kesuma, Pemanfaatan bungkil inti sawit sebagai media pertumbuhan cacing sutra (Tubifex sp.),” e-Jurnal Rekayasa dan Teknologi Budidaya Perairan, vol. 6, no. 2, pp. 729-738, 2018.

H. H. Stein, G. A. Casas, J. J. Abelilla, Y. Liu, and R. C. Sulabo, “Nutritional value of high fiber co-products from the copra, palm kernel, and rice industries in diets fed to pigs,” Journal of Animal Science and Biotechnology, vol. 6, no. 1, p. 56, 2015.

S. Guntoro and I. M. R. Yasa, “Penggunaan limbah kakao terfermentasi untuk pakan ayam buras petelur,” Jurnal Pengkajian dan Pengembangan Teknologi Pertanian, vol. 8, no. 2, pp. 261-268, 2005.

U. Nuschati, “Potensi limbah kulit kopi sebagai pakan ayam,” Lokakarya Nasional Inovasi Teknologi, 2004.

X. Ma, J. Hu, Q. Shang, H. Liu, and X. Piao, “Chemical composition, energy content and amino acid digestibility in cottonseed meals fed to growing pigs,” Journal of Applied Animal Research, vol. 47, no. 1, pp. 280–288, 2019.

C. M. Ajila, S. K. Brar, M. Verma, R. D. Tyagi, S. Godbout, and J. R. Valéro, “Bio-processing of agro-byproducts to animal feed,” Critical Reviews in Biotechnology, vol. 32, no. 4, pp. 382–400, 2012.

M. Dorisandi, L. Saputro, S. H. Jatmiko, and Y. Fenita, “Pengaruh pemberian fermentasi tepung kulit pisang jantan dengan menggunakan Neurospora crassa terhadap deposisi lemak ayam broiler,” Jurnal Sain Peternakan Indonesia, vol. 12, no. 3, pp. 325–334, 2017.

W. Alwi, L. Agustina, and M. Z. Mide, “Performa ayam arab dengan pemberian energi-protein pada level berbeda,” Jurnal Sains dan Teknologi Peternakan, vol. 1, no. 1, pp. 7–12, 2019.


Article Metrics

Abstract reads: 150 times
Article : 4 times

DOI: https://doi.org/10.30736/jy.v11i2.74

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Didik Nur Edi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

 

 Indexing at :

       
      
     

 

 

Creative Commons License

Jurnal Ternak is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

 

 


Editorial Office

Jurnal Ternak : Jurnal Ilmiah Fakultas Peternakan Universitas Islam Lamongan

Jl. Veteran 53 A Lamongan, Kampus Universitas Islam Lamongan

ternak@unisla.ac.id/ m.fathulamin@unisla.ac.id/ dyanovita@unisla.ac.id

+62857-5552-3443 / +6285852062381

 

 

Article Metrics

Abstract view : 150 times
Article - 4 times